fbpx

EXTRACT ULEIOS DE CRIN

Floarea de crin a fost utilizata din cele mai vechi timpuri pentru a conferi frumusete pielii, prin macerare in ulei sau alcool. In mod traditional, petalele erau macerate si aplicate pe rani, taieturi si arsuri iar in unele zone, petalele erau tinute in alcool si folosite pentru vindecarea cicatricilor.

Utilizarile terapeutice ale crinului dateaza din vremea antichitatii. La vechii egipteni crinul alb era considerat o planta ce vindeca ,,bolile femeilor”. Medicii egipteni tratau inflamatiile, arsurile si tumorile cu cataplasme din bulbi zdrobiti de crini albi, bogati in mucilagi. De asemenea, foloseau uleiul de crin pentru tratarea arsurilor si a durerilor de urechi.

In medicina traditionala a timpului, crinul a fost folosit in diverse afectiuni, precum arsuri, ulceratiile pielii, furuncule, mancarimi ale pielii, rani, eczeme, umflaturi si tumori sau boli asociate cu imbatranirea.

Uleiul este obtinut prin macerarea florilor de crin alb in ulei de floarea soarelui presat la rece, in acest mod putand fi aplicat direct pe piele. Acesta are o culoare galbuie si o aroma caracteristica lejera, dar nu miroase ca florile de crin. Are o vascozitate medie si are o putere de absortie foarte mare in piele. Uleiul de crin alb, in ciuda proprietatilor sale benefice, nu este recomandat si pentru uzul intern.

Lista de ingrediente active din ulei este foarte mare, ceea ce ofera uleiului un profil aproape medicamentos.
In ceea ce priveste substantele continute, se remarca acidul linoleic (Omega 6) si cel oleic (Omega 9), acidul palmitic, acidul stearic, fitosterolii, etiolinele, tocoferolii. O parte din acesti compusi au rol de antioxidanti, dar si de emolienti pentru piele, conducand la hidratarea acesteia. Din compozitia crinului alb nu lipsesc substantele flavonoide, ale caror actiune vasoprotectoare si antioxidanta este recunoscuta inca din cele mai vechi timpuri.

 

Proprietatile uleiului de crin:

 

Hidrateaza si emoliaza orice tip de piele – uleiul de crin alb este recunoscut pentru proprietatile sale hidratante si tocmai de aceea este un ingredient central in prepararea unui numar destul de important de produse cosmetice de ultima generatie.
Are rol in tratarea taieturilor si a crapaturilor din piele – specialistii care practica medicina traditionala utilizeaza uleiul de crin alb ca pe un remediu comun in tratarea taieturilor, ranilor si a crapaturilor care pot sa apara la nivelul pielii. Este necesara tamponarea usoara a uleiului peste zonele afectate, pentru ca acestea sa se vindece mai repede si sa doara mai putin. La fel se intampla si cu zonele iritate sau cu cele pe care apar pete rosii sau pete aparute din alte motive, prevenind, in acelasi timp, si aparitia ulterioara a crapaturilor pielii de pe maini sau de pe picioare.
Elimina petele aparute pe fond hepatic si de batranete – cunoscut pentru efectul de iluminare a pielii, uleiul de crin este folosit pentru atenuarea petelor, a rosetii sau prevenirea pigmentarii pielii. Rezultate vizibile s-au observat si in procesul de inhibare a melaninei, ceea ce recomanda crinul alb pentru preparatele care ajuta la eliminarea petelor si albirea pieli. Si pistruii pot fi indepartati in urma tratamentelor cu extracte de crin alb (otet sau crema).
Proprietati anti imbatranire – uleiul de crin alb este foarte bogat in antioxidanti si vitamine, ceea ce conduce la un grad superior de protectie impotriva imbatranirii pielii. Aplicarea regulata de ulei la nivelul fetei face ca ridurile sa se observe mai putin, la fel si pigmentarile cauzate de varsta. Pielea este mai bine hranita, asa ca isi pastreaza aspectul tineresc, moale si catifelat pentru un timp cat mai indelungat.
Protectie impotriva soarelui – crinul alb contine filtre imptriva razelor UV si, de aceea, uleiul rezultat din macerarea florilor poate sa fie utilizat zilnic precum un hidratant care sa protejeze corpul impotriva radiatiilor care cauzeaza aparitia petelor pe piele. Un ingredient natural din ulei impiedica crearea melaninei (pigmentul responsabil pentru aparitia unor astfel de pete) ca efect al razelor soarelui, dar si a imbatranirii sau a unor schimbari hormonale.