fbpx

EXTRACT ULEIOS DE MUSETEL

Musetelul (Chamomilla recutita) este una dintre cele mai vechi plante folosite in scop medicinal in Europa. Virtutile sale terapeutice sunt cunoscute inca din Antichitate, de catre greci si romani, fiind mentionata in scrierile lui Hipocrate, Galen sau Asclepius.
De-a lungul secolelor, musetelul a fost folosit pentru vindecarea ranilor si ale afectiunilor pielii, cum ar fi eczeme sau eruptii cutanate. De asemenea, a fost utilizat pe post de antiinflamator si analgezic pentru dureri de spate, nevralgii sau poliartrita reumatoida.

Datorita efectelor sale cicatrizante, antialergice, emoliente si antiseptice, musetelul este adesea incorporat in creme si unguente, fiind folosit de asemenea sub forma de ulei.

Astazi, renumele musetelului este intarit de numeroase studii care au indicat ca efectele sale terapeutice se datoreaza compusilor bioactivi pe care ii contine. Astfel, acesta este compus din: flavonoide care au efect antioxidant (in special apigenin si luteolina), acizi grasi esentiali (acidul linoleic), acizi grasi mono – nesaturati (acid oleic), cumarine – cu efect calmant si antiinflamator, ulei esential, in cantitati mici dar suficiente cat sa vina cu proprietatile antiinflamatoare ale constituentilor principali ai acestuia, respectiv chamazulenul, bisabolol si matricina.
Chamazulenul din compozitia musetelului este cel care are rol dezinfectant, antiinflamator, emolient, decongestiv si antialergic. Bisabololul continut de musetel are in plus si rol antibacterian. Din acest motiv este des intalnit in compozitia mastilor cosmetice, cremelor si unguentelor.

Se potriveste cu toate tipurile de piele, dar e indicat mai ales pentru tratarea tenului uscat si iritat.

Musetelul poate fi folosit pentru tratarea eczemelor, a ranilor minore si a iritatiilor de la nivelul pielii. Un articol din 2018 a investigat modul în care extractul de musetel a influentat vindecarea unei rani infectate la sobolani. Unguentul cu musetel a accelerat vindecarea ranilor si a declansat o activitate antibacteriana semnificativ mai mare comparativ cu unguentul cu tetraciclina si placebo.

In plus, exista numeroase studii care indica si faptul ca este hipoalergen, datorita capacitatii sale de a neutraliza iritantii, in mod special radicalii liberi.

Este foarte bun pentru a combate ridu­rile fine, pentru pielea uscata, crapata, sensibila, pentru iritatiile pielii, in­flamatiile aparute dupa expu­nerea la soare, arsurile ter­mice, pentru a grabi vinde­carea rani­lor si ulcerelor.

 

Proprietatile extractului uleios de musetel:

 

antiinflamator – ajuta la diminuarea congestiei si a edemului format in urma arsurilor solare
antimicrobian si antifungic
antioxidant – contribuie la protejarea pielii de actiunea radicalilor liberi pentru a grabi vindecarea ranilor superficiale; promoveaza re-epitelizarea tegumentelor si previne infectiile cutanate.
pentru a calma iritatiile pielii, arsurile minore si arsurile solare. Uleiul de musetel poate contribui la diminuarea pruritului asociat pielii uscate si poate reduce inflamatiile cutanate
in caz de acnee, pentru a diminua inflamatia si a grabi vindecarea leziunilor acneice