fbpx
Selectează o Pagină

Alcool etilic

Etanolul este substanta chimica care in limbajul popular este cunoscuta sub denumirea de alcool.

Continutul de alcool dintr-o bautura este de fapt continutul de etanol.

Alcoolul se obtine in mare parte in urma fermentarii biomasei. Nu are gust si este inodor. De regula, acest „alcool neutru” atinge un procentaj de 96% vol. Restul de 4% este apa.

Pentru a evita abuzurile, etanolul se denatureaza, adica i se adauga aditivi care ii ofera un gust neplacut pentru a nu putea fi folosit in alimentatie.

 

Un pic de istorie

Extractele alcoolice au aparut prima oara in perioada neolitica, atunci cand omul a inceput sa formeze comunitati si sa practice agricultura. Oamenii au descoperit ca prin fermentarea fructelor si cerealelor se obtine alcool.

Primele bauturi alcoolice au fost berea din cereale si vinul din struguri. Cu timpul, diferitele culturi ale lumii au inceput sa inventeze tot mai multe bauturi alcoolice din orz, grau, mei, orez, porumb, lapte sau miere.

Initial, bauturile alcoolice se foloseau in timpul ritualurilor sau al ceremoniilor religioase, crezand ca efectul euforizant era o putere divina. In acelasi timp alcoolul a inceput sa se foloseasca si in scopuri medicinale, observandu-se si faptul ca, remediile alcoolice rezista mai multa vreme si efectul lor este mai puternic.

Tincturile cu procent ridicat de alcool au aparut mult mai tarziu – dupa descoperirea procesului de distilare.                                                       

Vinarsurile preparate cu plante se foloseau la inceput doar in scopuri medicinale si se gaseau la drogherii la preturi foarte mari. „Aqua vitae” (apa vietii) se folosea la traterea unui numar mare de afectiuni.

Unele extracte alcoolice obtinute din plante care initial se foloseau ca medicament au devenit ulterior bauturi savuroase. Numeroase lichioruri, precum cunoscutul lichior Benedictin, erau la inceput remedii naturiste.

 

Proprietati 

In prezent, legea defineste clar termenul de tinctura in cartile de medicina.

Tinctura se obtine prin extragerea substantelor active din planta cu ajutorul alcoolului. Alcoolul (etanolul) patrunde adanc in celulele plantelor din care extrage substante active.

Alcoolul este ideal pentru extragerea uleiurilor eterice, a rasinilor (smirna sau propolis) si a substantelor liposolubile, precum a  carotinoidelor, a cumarinelor si fitosterolilor. Toate aceste substante sunt doar partial solubile in apa (ceai).

In medie, doar 20% din uleiurile eterice ajung in ceai (extract apos). Pe de alta parte, tincturile (extract alcoolic-apos) dizolva atat componentele solubile in alcool, cat si pe cele liposolubile si solubile in apa. De aceea au un efect mai puternic decat cel al ceaiurilor care nu pot extrage decat substante solubile in apa.

De asemenea, timpul scurt de infuzare nu permite extragerea unei cantitati mari de substante active asa cum permite macerarea tincturii pe parcursul mai multor zile.

Alcoolul are efect anti-microbian si este un conservant excelent; medicamentele isi vor mentine stabilitatea o lunga  perioada de timp.

Tincturile au o perioada de valabilitate de pana la doi ani fara a se tine la rece. In plus, alcoolul imbunatateste absorbtia substantelor active in organism.

Daca se aplica extern, tinctura intareste absorbtia prin piele si sprijina circulatia.

 

Este normal sa ne intrebam daca exista riscuri legate de alcool, dat fiind ca acesta poate fi periculos pentru sanatate daca se depaseste limita de consum recomandata?

Parintii sunt adesea nesiguri daca sa le administreze copiilor tincturi pe baza de alcool.

Continutul de alcool al tincturilor este cuprins, de regula, intre 30 si 50% vol. O singura doza de tinctura contine mai putin alcool decat un pahar de suc de fructe. Tincturile se administreaza adesea sub forma de picaturi. In 10 picaturi de tinctura de 40% vol. obtinuta din plante proaspete se afla numai 0.1 g de alcool pur.

Aceste cantitati mici nu sunt periculoase pentru copii, iar organismul le descompune in doar cateva minute. Un pahar de suc de mere (0.2 l) contine, de exemplu, de patru ori mai mult alcool decat o singura doza de tinctura, iar un pahar de suc de struguri contine de opt ori aceeasi cantitate. Chiar si o banana coapta contine mai mult alcool decat o doza de tinctura.

 

Precautii!

Cu toate acestea, persoanele alcoolice si cele care sufera de probleme cu ficatul sau de epilepsie trebuie sa evite tincturile alcoolice si sa foloseasca ceaiuri sau capsule din plante medicinale.

Chiar si in timpul sarcinii sau in perioada de lactatie este indicat sa utilizati remedii naturiste fara alcool.

De asemenea, este important sa nu depasiti limita maxima a dozei de tinctura alcoolica si sa nu le administrati o perioada prea lunga de timp.

 

Atentie la sugari!

Nu administrati tincturi alcoolice sugarilor sub 8 luni. Organismul lor inca nu dispune de enzima responsabila pentru descompunerea etanolului.