fbpx
Selectează o Pagină

Coada soricelului (Achillea millefolium)

Inca din antichitate in practica medicala, in medicina antica se stia ca coada soricelului inmoaie si deschide blocajele; ajuta la eliminarea urinei, menstruatiei din organism; dizolva si indeparteaza pietrele la rinichi, ajuta la toate bolile uterului, il curata.

Potrivit istoricilor, planta de coada soricelului era folosita si de soldatii lui  A.Macedon. Cu ea se tratau ranile si diferitele boli, care apareau in timpul drumetiilor.  Analizand descrierile leziunilor, a bolilor aparute printre soldatii macedoneni, putem concluziona ca nu au avut de a face cu boli infectioase, boli de origine alimentara datorita utilizarii acestei plante.
Aceasta planta a fost folosita in astfel de scopuri si in armata lui Suvorov.

 

Ameliorarea problemelor ale aparatului genito-urinar

Chiar daca este vestita mai ales pentru ameliorarea diferitelor afectiuni specific feminine (precum amenoreea, dismenoreea, inflamatii ale ovarelor etc.), coada soricelului este de ajutor si in cazul unor afectiuni ale barbatilor. Din acest punct de vedere, terapiile naturiste includ aceasta planta in randul celor menite sa amelioreze probleme ale aparatului genito-urinar barbatesc. Astfel, gratie proprietatilor antiinflamatorii si antimicrobiene, este indicata in caz de prostatite. Acestea reprezinta infectii ale prostatei, insotite sau nu de inflamarea glandei. Una dintre bacteriile responsabile pentru o prostatita acuta este E.coli, ce poate deveni rezistenta la antibiotice. Intr-o astfel de situatie, prostatitele pot avea recurente, devenind cronice.
Pentru a evita sa se ajunga la asa ceva, este recomandata si asocierea de remedii naturiste. Studiile demonstreaza ca extractul hidroalcoolic din planta are puternice proprietati antibacteriene, conducand la scaderea riscului de a se dezvolta o rezistenta la antibiotice.
Totodata, tinctura de coada soricelului este o solutie pentru a se depasi mai usor unele dintre cele mai comune si mai suparatoare simptome ale unei prostatite, intrucat influenteaza pozitiv sanatatea intregului tract urinar,

S-a stabilit experimental ca alcaloidul din coada soricelului Achillein creste coagularea sangelui, in timp ce Azulenul are efecte antiinflamatorii, antialergice si accelereaza vindecarea ranilor.

 

Antiinflamator

Proprietatea antiinflamatorie a plantei a fost valorificata din cele mai vechi timpuri, atat in Europa, cat si in Asia (in China si in India), mai ales pentru inflamatiile aparatului genital feminin si pentru cele de pe tractul digestiv.
Oamenii de stiinta au sesizat ca efectul antiinflamator se datoreaza prezentei flavonoizilor si al sesquiterpenelor lactone, care actioneaza atat asupra inflamatiilor interne, cat si a celor externe (cum ar fi cele ale pielii de pilda).
Mai multe studii facute in Statele Unite si in Germania au pus in evidenta faptul ca anumite substante aromate si flavonoidele din Coada-soricelului reduc semnificativ inflamatia la nivelul intestinului subtire si a celui gros, ajuta la cicatrizarea epiteliilor lezate, combat eficient spasmele digestive. Conform unui studiu efectuat pe animale, s-a descoperit faptul ca extractele de frunze au proprietati antioxidante si antiinflamatorii, iar acest lucru ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor.

 

Tratarea si prevenirea sangerarilor

Mecanismul actiunii hemostatice a plantei se bazeaza pe o crestere a numarului de trombocite si reticulocite din sangele periferic si o scurtare a timpului de coagulare. Coada soricelului imbunatateste, de asemenea, contractia muschilor uterini, prin care determina eficacitatea plantei in sangerarile uterine.
Influenta medicamentelor pe baza de Coada soricelului in procesul de hemocoagulare se exprima moderat si se manifesta numai atunci cand sunt utilizate pe termen lung. Activitatea hemostatica a plantei se datoreaza continutului de vitamina K. In acelasi timp ea niciodata nu duce la formarea cheagurilor de sange.                                                                                                                                                   

In Germania, planta si radacinile plantei sunt utilizate in scopuri terapeutice in bolile tractului gastro-intestinal, pentru cresterea poftei de mancare; in bolile feminine se foloseste pentru a opri sangerarea asociata ciclului menstrual, dar si in menstruatia spastica si tulburarile climacterice.