fbpx
Selectează o Pagină

Echinacea (Echinacea Purpurea)

Echinacea este una din cele mai pretioase plante de leac din lume. Aceasta se datoreaza unei singure calitati terapeutice, dar extrem de puternice: stimulent imunitar.

Echinacea purpurea este utilizată in multe tari din intreaga lume in medicina populara traditionala. A fost o planta medicinala traditionala a indienilor nord-americani care au numit-o „palarie de soare” si au folosit-o in scop terapeutic timp de 200 de ani. Medicina moderna a inceput sa utilizeze echinaceea la inceputul secolului al XIX-lea si al XX-lea, iar in Statele Unite in 1926, aceasta a fost adaugata la catalogul national al medicamentelor.

Echinacea a primit cea mai mare atentie, in domeniul cercetarii stiintifice si al utilizarii practice, in Europa, in special in Germania din a doua jumatate a secolului XX, unde a devenit una dintre cele mai utilizate plante medicinale.

 

Descoperire

Medicii din Statele Unite au analizat de-a lungul timpului calitatile acestei plante, care a devenit in scurt timp unul din cele mai prescrise medicamente ale timpului. Mai mult de o suta de tone de echinacea erau vandute prin farmaciile din America, in fiecare an. In anii ’40, cand a inceput dezvoltarea industriei medicamentelor de sinteza, echinacea a fost data uitarii.

 

Studii in Germania

In acelasi timp, planta a intrat in vizorul medicilor germani.

Gerhard Madaus, medic si cercetator din Bavaria, a adus in Europa semintele de echinacea, pe care ulterior a cultivat-o si a studiat-o vreme de multi ani. Munca sa a fost preluata si continuata si de alti cercetatori, asa incat in momentul de fata exista peste 50 de studii, numai despre efectele echinaceei in gripa, iar mai mult de jumatate din aceste studii sunt facute in Germania. 

 

Reduce simptomele racelii si gripei

Persoanele care cauta un tratament naturist pentru raceala este bine sa stie ca preparatele care contin echinacea functioneaza mai bine decat orice.

Potrivit specialistilor, echinacea activeaza substantele chimice in organism care ajuta la scaderea anumitor inflamatii, urmand astfel sa reduca simptomele de raceala si gripa cu pana la 58 % (o zi si jumatate).
Ideal ar fi ca planta sa se administreze din primele 24 de ore de debut al virozei gripale, studiile dovedind ca administrarea imediata a acestui remediu duce la rezultate pe masura.

 

Studii

Intr-unul dintre cele mai recente studii, realizat in Germania, un grup de 180 de pacienti cu viroza respiratorie a fost impartit in doua loturi egale. Primul lot a primit extract de echinacea, iar al doilea lot, de control, a primit un remediu fals (placebo).

La majoritatea pacientilor care au luat echinacea, boala a fost mult mai usoara decat la lotul care a luat remediul fals, simptomele fiind mai blande si perioada de vindecare mai scurta (cu 3 zile, in medie). De asemenea, la pacientii care au luat echinacea au aparut mult mai putine complicatii ale gripei decat la lotul martor.

De asemenea, un studiu clinic efectuat de catre cercetatorii canadieni, in anul 1988, a demonstrat ca planta produce o crestere semnificativa a fagocitozei, un proces prin care corpurile straine organismului sunt distruse de celulele sistemului imun.

 

„Pauzele lungi si dese – cheia marilor succese”

Desi este foarte puternica si activa si totodata nu lasa reziduuri in organism, preparatele pe baza de echinacea isi reduc eficienta daca sunt folosite un timp indelungat.

Extractele de echinacea stimuleaza in corp niste receptori care activeaza celulele sistemului imunitar si cresc productia de anticorpi. Daca acestia sunt „alarmati” permanent prin administrarea zilnica de echinacea, atunci ei se obisnuiesc cu acest stimul si nu mai reactioneaza.

Asadar, pentru a obține la fiecare doză un răspuns puternic, preparatele pe bază de echinacea se vor lua în cure foarte scurte, cu durata de patru zile, timp în care se administrează câte o jumătate de linguriță de tinctură, cu puțină apă, de trei ori pe zi. După cele patru zile de tratament se fac alte trei zile de pauză, apoi se fac alte patru zile de tratament. În total, se fac cinci asemenea cicluri de tratament + pauză Tehnologia, pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Specialiștii publicației Vocea Vâlcii recomandă complementar și adoptarea unui stil de viață sănătos, cu odihnă adecvată și nutriție echilibrată.

Specialistii in domeniu afirma ca cea mai buna masura de aparare impotriva racelilor si a gripelor este prevenirea. Orice raceala instalata este greu de tratat. Sunt destul de rare cazurile in care echinacea reuseste singura sa diminueze simptomele unei raceli deja instalate. Cu toate aceste ea reduce semnificativ (adesea la mai putin de jumatate) durata bolii si atenueaza simptomele neplacute ale acesteia, cum ar fi congestia nazala, senzatia de iritatie pe gat, accesele de febra.