In istoria fitoterapiei, tataneasa are o importanta deosebita, deoarece din ea s-a izolat alantoina, care astazi se obtine prin sinteza si este nelipsita din preparatele cosmetice ce se adreseaza pielii, mucoaselor, tesuturilor si sistemului osos, pe care le regenereaza. Alantoina din radacina de tataneasa, administrata sub diferite forme farmaceutice, determina remisiunea sau disparitia tumorilor maligne si benigne.
Extractul uleios din radacina de tataneasa, preparat manual pe baza uleiului presat la rece de floarea soarelui, are numeroase intrebuintari: in toate afectiunile pielii – de natura microbiana sau alergica, boala hemoroidala, varice, ulcer varicos, escara de decubit, eritem fesier la copii, arsuri solare, chimice si termice.
La ulcere de piele, psoriazis, scrantituri, lovituri, anchilozari, reumatism, artroza, fracturi si fisuri, pe langa ulei de tataneasa, de mare ajutor este si alifia preparata pe baza extractului uleios, care se intinde pe zona afectata, dupa care se pune deasupra un tifon si se leaga cu bandaj.
Studiile facute in ultimele decenii au confirmat in cea mai mare parte ceea ce se stia din medicina populara despre tataneasa. S-a stabilit faptul ca, principiile active ale tatanesei favorizeaza cicatrizarea si regenerarea rapida a pielii si a mucoaselor, sudarea rapida a fracturilor, remisia tumorilor maligne si benigne.