fbpx
Selectează o Pagină

FLORI DE SOC (SAMBUCUS L.)

Socul este una dintre cele mai populare plante medicinale cunoscute la noi. Floarea lui parfumata si alba ajuta in tratamentul guturaiului, al gripei si al virozelor, in general.

Mai multe studii ale remediilor pe baza de flori de soc au aratat ca acestea imbunatatesc drenajul, decongestioneaza caile nazale si diminueaza inflamatia membranelor mucoaselor.
De exemplu, comisIa europeana de farmacognozie considera ca florile de soc au efecte de fluidificare a secretiei bronsice, efecte antiinflamatoare bronsice si expectorante, comparabile cu cele ale unor medicamente de sinteza, recomandand ca atare folosirea socului in bolile respiratorii.

Socul mai este utilizat pentru a diminua febra favorizand transpiratia, in tratarea afectiunilor respiratorii si ca expectorant in caz de tuse productiva. Mucilagiile pe care le contin sunt antiinflamatorii si cresc secretiile bronsice.

In 1990, cercetatorii bulgari au descoperit ca socul are actiune antivirala impotriva virusului hepes simplex de tip I (cauzator de abcese).

Dovezi clinice recente din Israel arata, de asemenea, eficacitatea socului impotriva diverselor tulpini gripale. Daca este administrat in doze suficiente in timpul infectiei, socul poate scadea mult timpul de recuperare dupa gripa.