fbpx
Selectează o Pagină

Galbenele (Calendula officinalis)

Flori delicate si frumoase ce lumineaza aproape orice gradina, galbenelele, cunoascute in lumea stiintifica sub denumirea Calendula officinalis, sunt fascinantele flori care vindeca aproape orice afectiune a tubului digestiv, datorita principiilor sale active.

Unele cercetari cu privire la proprietatile tamaduitoare ale florilor de galbenele au scos in evidenta calitatile digestive ale galbenelelor, observand ca planta stimuleaza secretia gastrica. Astfel, intr-un studiu facut de un colectiv de medici francezi s-a testat efectele galbenelelor asupra unui grup de 137 de pacienti cu probleme gastrice. Dintre acestia, 78 sufereau de ulcer gastroduodenal si 59 de gastrita hiperacida. Tratamentul a durat opt saptamani, iar la sfarsitul sau, aproape 90% dintre pacienti au raportat o diminuare semnificativa a durerilor, pana la disparitia completa a acestora.
In plus, aceste rezultate au aparut in conditiile in care aciditatea gastrica a scazut foarte putin, ceea ce a condus la concluzia ca, galbenelele actioneaza in aceste afectiuni prin vindecarea epiteliului gastric, adica a acelui strat de protectie a stomacului care este lezat de boala. Mai mult, la gastroscopie a fost pusa in evidenta, la mai mult de 28% dintre pacientii cu ulcer, reducerea nisei, ca urmare a tratamentului cu galbenele.

Mai multe experimente de laborator au aratat ca substantele active din galbenele inhiba spasmele tubului digestiv, refac epiteliile digestive lezate de afectiuni cum ar fi colita de fermentatie sau colita de putrefactie, reduc iritabilitatea colonului. In plus, experimentele au aratat ca, sub actiunea principiilor active din galbenele, musculatura neteda a tubului digestiv este stimulata sa-si intensifice miscarile, fiind astfel accelerat procesul digestiei, dar si cel de eliminare a materiilor fecale.

Cercetarile privind modalitatea cea mai eficienta de a lupta contra bolii canceroase cu ajutorul acestei plante sunt in curs de desfasurare, dar deja cateva concluzii practice pot fi trase. Pulberea de galbenele administrata in cure de 2 luni, timp in care se iau cate 4 lingurite pe zi, este un excelent ajutor contra bolii canceroase.

Alt studiu realizat in Italia, in 1994 a relevat ca unii compusi prezenti in extractul de galbenele pot ajuta in cazul umflaturilor provocate de retentia fluidelor. Ele mai sunt renumite pentru calitatea de a opri sangerarile si de a calma spasmele musculare.