fbpx
Selectează o Pagină

Lavanda (Lavandula angustifolia)

„Lavanda este potrivita ca sedativ (nervin, relaxant) atunci cand o persoana este anxioasa si are riduri pe frunte care nu se pot relaxa. Fruntea tradeaza de fiecare data o astfel de persoana ” – Herbalistul Kiva Rose Hardin.

Lavanda se foloseste de mult timp in medicina naturista pentru ameliorarea anxietatii, inducerea relaxarii si stimularea somnului.

 

Sentimentele de anxietate, temeri constante

Potrivit rezultatelor cercetarilor efectuate de oamenii de stiinta australieni, lavanda este considerata un medicament natural care elibereaza o persoana de sentimentele de anxietate, temeri constante. S-a constatat ca pacientii care consumau produse naturiste pe baza de lavanda au un nivel scazut de anxietate, spre deosebire de cei tratati cu produse farmaceutice chimice. Intr-un studiu in domeniu, dupa ce au urmat un curs de terapie cu un medicament pe baza de extract de lavanda, nivelul de anxietate la pacienti a scazut cu 14 puncte comparativ cu 11 puncte la pacientii tratati cu antidepresive de origine chimica.                                                                                                                                                                                       

Un alt studiu a constatat ca lavanda a fost la fel de eficienta, in tratarea tulburarilor de anxietate generala, ca lorazepamul, un medicament farmaceutic cu proprietati narcotice. Nu numai eficienta, ci si mai sigura! Spre deosebire de lorazepam si alte tranchilizante utilizate pentru tratarea acestei tulburari, capsulele de lavanda nu provoaca somnolenta severa sau riscul de abuz sau dependenta.

 

Depresiile si stresul

De asemenea, s-a demonstrat ca lavanda amelioreaza anumite tipuri de depresie. Herbalistul David Winston foloseste lavanda pentru persoanele care simt ca sunt in ceata si pentru cei care se confrunta cu depresie persistenta. In aceste scopuri, el recomanda utilizarea ceaiului sau tincturii de lavanda, administrate intern, combinata cu tinctura de roinita.
Un alt studiu a analizat efectele aromaterapiei de lavanda la femeile care prezentau un risc crescut de depresie postnatala (cu intentia de a nu folosi tinctura in perioada aceasta). Dupa doua si apoi patru saptamani de aromoterapie, femeile tratate cu lavanda au prezentat imbunatatiri mai mari decat femeile tratate prin alte mijloace.

De asemenea, s-a constatat ca lavanda protejeaza organismul de stresul oxidativ si scade hormonul de stres cortizol.

 

Un bine cunoscut ajutor pentru somn. Insomniile

Lavanda este, de asemenea, un bine cunoscut ajutor pentru somn. Intr-un studiu efectuat in unitatea de ingrijire generala a spitalului, cercetatorii au descoperit ca pacientii care miroseau lavanda sau foloseau preparate pe baza de lavanda natural, au aratat imbunatatiri moderate ale somnului si scaderea tensiunii arteriale in comparatie cu ceilalti pacienti care nu foloseau nimic.
Cercetatorii au decis sa testeze modul in care lavanda afecteaza sistemul nervos autonom si central. In comparatie cu grupul de control, membrii celuilalt grup care au folosit preparate pe baza de lavanda au aratat reduceri semnificative ale tensiunii arteriale, ale ritmului cardiac si ale temperaturii pielii, ceea ce inseamna ca au avut o scadere a excitarii sistemului nervos. Au avut, de asemenea, valuri cerebrale teta si alfa mai puternice (sunt valuri cerebrale mai calme si mai relaxate, ce apar in timpul somnului si meditatiei sau rugaciunii).