fbpx
Selectează o Pagină

Muguri de Brad

Fragezi si cu un gust acrisor, mugurii de brad fac adevarate minuni cand vine vorba de bolile aparatului respirator, fie ca sunt consumati sub forma de pulbere, tinctura sau sirop.

Mugurii de brad, care apar pe ramuri în luna aprilie, contin o cantitate impresionanta de vitamine E si C, precum si o cantitate imensa de antioxidanti. Mugurii sunt foarte apreciati in tratamentul racelilor si al bolilor inflamatorii.

In trecut, oamenii au folosit rasina, scoarta si mugurii de brad ca medicamente naturale. De fapt, inca din Antichitate, medicul si filosoful Galenus si, mai apoi, medicul si alchimistul Paracelsus, au folosit ca remedii pentru sanatate extractele din muguri.

 

Compozitia

Proprietatile curative ale mugurilor de brad se datoreaza principiilor active care se regasesc in rasina si muguri, cum ar fi: taninuri, rezine, uleiuri eterice, acizi organici, substante amare, ceruri, fitoncide (antibiotice vegetale), gume, calciu, magneziu, potasiu, siliciu, sulf, fier, cupru, carotenoide si vitaminele C, B1, B2, E, PP şi K. Taninurile descoperite in mugurii de brad, sunt antioxidanti foarte puternici care elimina eficient radicalii liberi din organism.

Bradul este o materie prima promitatoare pentru producerea de acid ascorbic (un agent antiscorbutic valoros) si tocoferol.

Cu o aroma inconfundabila si cu un gust proaspat si revigorant, siropul de muguri de brad este o bautura racoritoare exceptionala (in combinatie cu apa plata sau minerala). Consumat ca atare, amelioreaza simptomele afectiunilor cailor respiratorii (tuse persistenta, bronsite cronice, astm bronsic, traheita, faringita, gripa, guturai, sinuzita, tuberculoza). Totodata, ajuta si la restabilirea vocii, in cazul persoanelor care isi solicita des coardele vocale.
In plus, are efecte in redresarea valorilor scazute ale glicemiei, in  reglarea activitatii nervoase, a oboselii intelectuale, a migrenelor, in stimularea digestiei si in lipsa poftei de mancare.
Siropul este de folos si celor mici, fiind recomandat in: rahitism, dureri de oase la crestere, carii dentare, scaderea apetitului pentru dulciuri, intarzieri si tulburari de crestere in inaltime, fiind si usor de acceptat, datorita gustului placut.

Mugurii de brad sunt cei mai benefici atunci cand sunt proaspeti.

 

Cercetari stiintifice

Studiile realizate pe mugurii de brad au demonstrat ca puterea antioxidanta a taninurilor este de 20 de ori mai mare decat cea a vitaminei C si de 50 de ori mai mare decat cea a vitaminei E. Cercetarile sugereaza ca acesti compusi fitochimici sunt benefici în multe sfere ale sanatatii: formarea colagenului, asigurarea elasticitatii si flexibilitatii tesuturilor din articulatii, artere, vene si inima, etc.

Proprietatile vindecatoare ale bradului, pot imbunatati semnificativ sanatatea. Acele, rasina, scoarta si mugurii plantei sunt folositi nu numai in medicina traditionala, ci si in medicina oficiala, ceea ce confirma suplimentar efectul puternic de vindecare al bradului.