fbpx
Selectează o Pagină

Paducel (Crataegus-monogyna)

Paducelul este planta perfecta pentru problemele de inima, iar o inima sanatoasa este esentiala pentru o viata lunga si productiva.

 

Prietenul inimii

Florile, fructele, frunzele si varfurile ramurilor intaresc si tonifica muschiul cardiac si vasele sangvine. Paducelul dilata arterele si venele, asigurand un flux sangvin normal, inlaturand, astfel, blocajele vasculare.

Florile si inflorescentele se folosesc pentru a calma tulburarile de ritm cardiac la adultii care au o inima sanatoasa, in special in cazul palpitatiilor, precum si pentru a ameliora insuficienta cardiaca in formele sale de gravitate redusa. Extractele de paducel mai sunt indicate ca adjuvante in starile de nervozitate , de anxietate si tulburarile de somn minore, linistind sistemul nervos central.

 

Cercetari in domeniu

Se pare ca in anul 1695 un vindecator mentiona ca folosise paducelul pentru a trata hipertensiunea si palpitatiile. Insa efectele benefice ale păducelului asupra inimii nu au fost cu adevarat confirmate decat in urma cercetarilor realizate de doctorii americani M.C. Jennings in 1896, apoi Joseph Clements in 1898.

In 1897 medicul francez Henri Leclerc incepea sa experimenteze efectele paducelului in Franta; la capatul a circa treizeci de ani de utilizare, acesta reusea sa confirme actiunile benefice ale plantei asupra proprietatilor cardiace si a nervozitatii.

Efectele plantei asupra inimii si a sistemului circulator au fost cercetate pe larg, iar oamenii de stiinta i-au dovedit utilitatea in tratamentul afectiunilor cardiovasculare. Paducelul tonifica inima si ajuta la regularizarea ritmului cardiac. Imbunatateste fluxul de sange in inima si, prin relaxarea musculaturii involuntare pe care o produce, ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

La pacientii cu insuficienta cardiaca moderata, cu hipertensiune arteriala sau angina pectorala, extractele de paducel au demonstrat, in completarea tratamentelor conventionale, efecte pozitive asupra functionarii inimii.

Paducelul pare sa contribuie si la prevenirea infarctului miocardic ( a crizei cardiace). In vitro, extractele de paducel reduc frecventa contractiilor celulare cardiace. Taninurile din paducel dilata vasele sanguine, in timp ce polifenolii sunt antioxidanti.

 

Stiati ca?

Desi nu este foarte des mentionata in literatura de specialitate, aceasta planta este un remediu excelent pentru ″inimi franteˮ, a celor aflati in depresii, durere si anxietate. Este, totodata, un sprijin pentru cei care au dificultati in a-si exprima sentimentele sau care isi reprima trairile si emotiile. Paducelul ajuta inima sa ″infloreascaʺ, sa se deschida si sa se vindece. In concluzie, paducelul are un rol foarte important in oxigenarea si hranirea celulelor nervoase, marind astfel capacitatea de aparare a organismului. De asemenea, tinctura de paducel previne alterarea capacitatii mentale specifice senilitatii si indeparteaza depresiile psihice si simptomele bolii Alzheimer.