fbpx
Selectează o Pagină

TATANEASA

dureri osoase si musculare

„Enciclopedia de etnobotanica romaneasca” precizeaza ca este una din cele mai importante si mai folosite plante medicinale de la noi din tara, consacrandu-i un spatiu foarte amplu.

Studiile facute in ultimele decenii au confirmat in cea mai mare parte ceea ce se stia din medicina populara despre tataneasa. S-a stabilit faptul ca principiile active ale tatanesei favorizeaza cicatrizarea si regenerarea rapida a pielii si a mucoaselor, sudarea rapida a fracturilor, remisia tumorilor maligne si benigne.

Alantoina, considerat actualmente cel mai important principiu activ al tatanesei, are efecte antiinflamatoare, antitumorale si favorizeaza regenerarea tesuturilor.

Judecand dupa rezultatele obtinute, tataneasa este unul dintre cele mai puternice remedii anticancerigene din plante, alaturi de spanz si de marul-lupului. Este utilizata ca anticancerigen atat intern, cat si extern, cu rezultate de exceptie. Intern, este de preferat sa fie folosita in forme cat mai apropiate de cea naturala: pulbere, macerat la rece combinat cu decoct, mai rar – tinctura. Extern, se foloseste in forme cat mai concentrate si, eventual, asociata cu alte plante anticancerigene si antitumorale puternice: rostopasca (planta care avand efecte caustice permite patrunderea in profunzime), marul-lupului, muguri de plop, piperul-lupului, iedera, cimisir.

In scopuri medicinale se foloseste ca materie pri­ma radacina de tataneasa (Radix symphyti), care se recolteaza fie toamna tarziu, fie primavara devreme. Ea este de culoare neagra la exterior si alb galbuie in interior.

 

Compozitia chimica a radacinei

 

Radacina de tataneasa este bo­gata in principii active precum: alan­toina, taninuri, mucilagii, acizi or­ganici (cafeic, clorogenic, ascorbic, rozmarinic), inulina si alca­loizi pirazolidinici, aces­tia din urma fiind toxici pentru organism daca se administreaza in doze mari. In istoria fitoterapiei, planta are o importanta deose­bita, deoarece din ea s-a izolat alan­toina, care astazi se obtine prin sinteza si este nelipsita din preparatele cosmetice ce se adreseaza pielii, mu­coa­se­lor, tesutu­rilor si sistemului osos, pe care le re­genereaza. Alan­toina din radacina de tataneasa, admi­nistrata sub dife­rite forme farmaceutice, determina remisiunea sau disparitia tumorilor maligne si be­nigne.

Radacina si frunzele plantei au fost folosite in medicina traditionala in multe parti ale lumii. In Japonia, planta a fost recoltata și folosita ca tratament de peste 2.000 de ani. Oamenii o foloseau pentru a trata: entorsele musculare, vanatai, arsuri si inflamatii articulare. Europenii au folosit-o, de asemenea, pentru a trata afectiunile inflamatorii, cum ar fi artrita si guta.