fbpx
Selectează o Pagină

Trei frati patati (Viola tricolor)

In ultimele decenii, ca urmare a actiunii unor factori de poluare, urbanizare, stres si abuz de medicamente, bolile alergice au inregistrat o frecventa tot mai ridicata, afectand persoane de diferite varste. Tratamentele naturiste sunt deosebit de eficiente, mai ales in cazul cand imunoterapia nu are efecte satisfacatoare.

 

Sa facem cunostinta

Planta de trei frati patati – o iarba marunta ce atrage atentia prin culorile sale vii – este renumita pentru capacitatea sa de a trata diverse probleme de sanatate, dintre care cele mai intalnite sunt alergiile si bolile de piele. Totodata ea are un puternic efect de reinnoire a sangelui, contribuind astfel si la o eliminarea a toxinelor din organism. Planta de trei frati patati este utilizata si pentru tratarea problemelor respiratorii de natura alergica, continand agenti expectoranti ce reduc inflamatia pulmonara. Ea trateaza si tusea insotita de secretiile abundente de mucus.

 

Bolile alergice difera in diferite parti ale lumii. Alergia este o sensibilizare a bolnavului la actiunea unor stimuli alergeni externi (chimici, fizici) cu efecte iritante care declanseaza unele reactii imediate, chiar violente ale organismului.
Dintre acestea, astmul este cea mai predominanta boala cronica si cea mai frecventa cauza de tuse la adulti, diagnosticata la nivelul cailor respiratorii. Pe langa acest simptom, mai apare respiratia suieratoare, dificultati de respiratie si o senzatie de presiune in piept.

 

Compozitia

Tulpinile inflorite ale plantei contin numeroase substante active, cu o mare valoare terapeutica: flavonozide, antocianozide, saponozide triterpenice pentaciclice, ulei volatil, carotenoide, o heterozida a salicilatului de metil (aspirina naturalamotiv pentru care reduc inflamatia cailor respiratorii si calmeaza durerile reumatice), un alcaloid denumit violina. Flavonoidele din trei frati patati sunt antioxidante, in timp ce salicilatii au rol antiinflamator.

 

Cercetari in domeniu…

Intru-un studiu realizat in Iran, din anul 2018, s-a investigat efectul antiinflamator al plantei de trei frati patati (Viola Tricolor) si mecanismul sau de baza asupra caracteristicilor astmului. Studiul a fost efectuat pe soareci de laborator, aplicandu-se diferit terapia conventionala (cu corticosteroizi) si cea pe baza de plante. Diferentele au fost semnificative, rezultand faptul ca, administrarea a 200 mg extract de trei frati patati, timp de 3 luni, a redus in mod eficientcaracteristicilor astmului. (Elham Maryam, Effects of Viola tricolor Flower Hydroethanolic Extract on Lung Inflammation in a Mouse Model of Chronic Asthma. 2018)

 

Un alt studiu, realizat in 2015, a avut ca scop investigarea efectului siropului de trei frati patati asupra ameliorarii tusei la copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 12 ani cu astm intermitent. Participantii (182 copii) au primit sirop de flori de viola sau sirop placebo impreuna cu tratamentul standard obisnuit pentru astmul intermitent.  Ambele siropuri de trei frati patati si placebo au fost administrate timp de 5 zile cu o doza de 2,5 ml sau 5 ml de 3 ori pe zi.
Ambele grupuri au fost evaluate in termeni de durata pana la combaterea tusei. Durata care a dus la reducerea cu mai mult de 50% a tusei si supresia cu 100% a tusei a fost semnificativ mai mica in grupul cu sirop violet comparativ cu siropul placebo.
Acest studiu a demonstrat ca, siropul de trei frati patati este semnificativ mai eficient decat siropul placebo in reducerea si suprimarea tusei provocate de astm intermitent la copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 12 ani (Mohammad Javad Qasemzadeh.The Effect of Viola odorata Flower Syrup on the Cough of Children With Asthma: A Double-Blind, Randomized Controlled Tria. 2015).